21 Септември 2020понеделник02:50 ч.

Знание

Жените остаряват по-бързо и по-лошо от мъжете

Това се дължи на менопаузата, твърдят британски биолози

/ брой: 238

автор:Зорница Веселинова

visibility 2625

Жените остаряват по-бързо от мъжете, 78% от тях изглеждат по-зле от връстниците си в по-късна възраст. Това са изводите на британски учени, чиито изследвания на процесите на стареенето са публикувани в Nature Communications.
Според биолози от Университета на Ексетър гените, отговарящи за здравето на възрастните мъже, вредят на връстничките им. Те припомнят, че здравето и продължителността на живота "вървят под ръка". Но пък е известно, че

поради каприз на природата

смъртността при мъжете е по-голяма, отколкото при жените. От друга страна обаче, по думите на изследователите, с течение на годините здравето на жените се влошава по-силно и може да се каже, че те се "скапват" по-бързо от мъжете. Ето го парадокса!
Първо, представителите на силния пол се отсяват в по-ранна възраст: по-приспособените към факторите на околната среда оцеляват, по-непригодните умират. Поради това докъм 40-та им година смъртността при тях е по-голяма в сравнение с тази при нежните създания. С други думи, възрастните мъже, промушили се през миниатюрните дупчици на ситото "естествен подбор", са с най-добрите генетични характеристики.
Изследователите от Ексетър твърдят, че има по-подходящо обяснение на споменатия парадокс, което е свързано с т.нар. генетичен конфликт между двата пола и по-точно с конфликта между гените, осигуряващи приспособяването на мъжете и жените към условията на околната среда. Те оценяват адаптацията според репродуктивността т.е. по количеството потомци, което може да остави съответният човек в продължение на целия си живот. Очевидно е, че здравият индивид би имал по-многобройно потомство. Но след менопаузата способността на жените да раждат е нулева. А при мъжете не е така - те могат да се размножават много по-дълго в сравнение с представителките на нежния пол.
Както е известно, естественият подбор благоприятства най-приспособените. Това означава, че в човешкия геном ще се съхраняват такива гени, които позволяват на мъжете да останат здрави и в по-късна възраст. Значи, ако има ген, който в по-късна възраст поддържа здравето на мъжа, но влошава здравето на жената, той ще остане в популацията и естественият подбор няма да го унищожи - та нали той прави възрастните индивиди от силния пол по-здрави и следователно по-приспособени. Теоретично проблемът може да бъде избегнат, ако мъжете и жените имаха различни геноми. Но геномът им е един и същ.
Разбира се, съществуват гени, които увеличават адаптацията на жените, но

не влияят добре на мъжкото здраве

Обаче те имат значение, докато жената е в репродуктивна възраст. Между гените, работещи до менопаузата, има "война на половете": едни техни варианти са благоприятни за мъжете, други - за жените и в хода на еволюцията между тях се постига някакъв компромис. Но след менопаузата за еволюцията са важни само тези гени, които поддържат здравето на мъжете - дори ако вредят на жените.
 Британските биолози доказаха, че тази хипотеза е достоверна, проверявайки я с математични модели и чрез експерименти с дрозофили. Гените, които позволявали на мухите-самци да се размножават в по-късна възраст, влияели зле на самочувствието на връстничките им.
Разбира се, не бива да се забравя, че има разлика между дрозофилите и хората. Женските мушички от този биологичен вид нямат менопауза, следователно нямат и проблемите на жените хомо сапиенс. Т.е. към резултатите от изследванията на учените от Ексетър май трябва да се отнасяме с известна доза съмнение.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ