28 Май 2022събота07:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Знание

Жените остаряват по-бързо и по-лошо от мъжете

Това се дължи на менопаузата, твърдят британски биолози

/ брой: 238

автор:Зорница Веселинова

visibility 3178

Жените остаряват по-бързо от мъжете, 78% от тях изглеждат по-зле от връстниците си в по-късна възраст. Това са изводите на британски учени, чиито изследвания на процесите на стареенето са публикувани в Nature Communications.
Според биолози от Университета на Ексетър гените, отговарящи за здравето на възрастните мъже, вредят на връстничките им. Те припомнят, че здравето и продължителността на живота "вървят под ръка". Но пък е известно, че

поради каприз на природата

смъртността при мъжете е по-голяма, отколкото при жените. От друга страна обаче, по думите на изследователите, с течение на годините здравето на жените се влошава по-силно и може да се каже, че те се "скапват" по-бързо от мъжете. Ето го парадокса!
Първо, представителите на силния пол се отсяват в по-ранна възраст: по-приспособените към факторите на околната среда оцеляват, по-непригодните умират. Поради това докъм 40-та им година смъртността при тях е по-голяма в сравнение с тази при нежните създания. С други думи, възрастните мъже, промушили се през миниатюрните дупчици на ситото "естествен подбор", са с най-добрите генетични характеристики.
Изследователите от Ексетър твърдят, че има по-подходящо обяснение на споменатия парадокс, което е свързано с т.нар. генетичен конфликт между двата пола и по-точно с конфликта между гените, осигуряващи приспособяването на мъжете и жените към условията на околната среда. Те оценяват адаптацията според репродуктивността т.е. по количеството потомци, което може да остави съответният човек в продължение на целия си живот. Очевидно е, че здравият индивид би имал по-многобройно потомство. Но след менопаузата способността на жените да раждат е нулева. А при мъжете не е така - те могат да се размножават много по-дълго в сравнение с представителките на нежния пол.
Както е известно, естественият подбор благоприятства най-приспособените. Това означава, че в човешкия геном ще се съхраняват такива гени, които позволяват на мъжете да останат здрави и в по-късна възраст. Значи, ако има ген, който в по-късна възраст поддържа здравето на мъжа, но влошава здравето на жената, той ще остане в популацията и естественият подбор няма да го унищожи - та нали той прави възрастните индивиди от силния пол по-здрави и следователно по-приспособени. Теоретично проблемът може да бъде избегнат, ако мъжете и жените имаха различни геноми. Но геномът им е един и същ.
Разбира се, съществуват гени, които увеличават адаптацията на жените, но

не влияят добре на мъжкото здраве

Обаче те имат значение, докато жената е в репродуктивна възраст. Между гените, работещи до менопаузата, има "война на половете": едни техни варианти са благоприятни за мъжете, други - за жените и в хода на еволюцията между тях се постига някакъв компромис. Но след менопаузата за еволюцията са важни само тези гени, които поддържат здравето на мъжете - дори ако вредят на жените.
 Британските биолози доказаха, че тази хипотеза е достоверна, проверявайки я с математични модели и чрез експерименти с дрозофили. Гените, които позволявали на мухите-самци да се размножават в по-късна възраст, влияели зле на самочувствието на връстничките им.
Разбира се, не бива да се забравя, че има разлика между дрозофилите и хората. Женските мушички от този биологичен вид нямат менопауза, следователно нямат и проблемите на жените хомо сапиенс. Т.е. към резултатите от изследванията на учените от Ексетър май трябва да се отнасяме с известна доза съмнение.

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 213

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 196

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 147

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ