07 Юли 2020вторник05:08 ч.

Зло за добро?

/ брой: 55

автор:Аида Паникян

visibility 713

От едно време се знае, понякога нещата трябва напълно да се объркат, за да се... оправят. Ето например ограниченията, наложени от извънредната ситуация, като с нож отрязаха новините за тежки катастрофи. Явно и автоджигитите се изплашиха и се кротнаха. Засега!

Най-после и държавата осъзна, че кашата в здравеопазването ни е пълна и от нея страдат: първо - пациентите, второ - медиците. Трябваше ли да мине повече от година, за да се разбере, че повечето хора с ревматологични заболявания всеки ден трябва да вземат лекарство на хининова основа, което у нас го няма? Защо преди година останаха глухи за плача и молбите на около 4 хиляди души, за които това е животоподдържащо? (Макар че и днешните им действия не са точно за тези хора!) Защо трябваше френски лекари да открият, че новият коронавирус се лекува доста успешно с подобни лекарства? Защо трябваше бизнесмен да се зарази с COVID-19 и от телевизията да каже с какво се лекува, та здравните власти да забранят износа на хининови лекарства, а болниците да задействат процедура по доставка на друг подобен медикамент? Защо преди повече от 5 години ГЕРБ дадоха на Конституционния съд законодателни промени, които трябваше да ограничат паралелния износ на множество животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, а тогавашният президент да наложи вето под предлог, че се нарушават основни принципи на европейската солидарност?

Днес обаче, когато и България, и Европа са в окото на бурята, наречена пандемия от COVID-19, страната ни повече от всякога има нужда от солидарната подкрепа на ЕС. Твърде малки сме, за да се справим сами! И сега наистина не е време за необмислени действия.

Да, и българските, и чуждите фармацевтични компании обявиха готовност да помагат с най-адекватно противодействащите на вируса лекарства. И все пак: реагирайки както обикновено "на пожар", управниците ни няма ли, гасейки едно огнище, да разпалят друго, по-голямо?

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ