03 Април 2020петък01:16 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Зло за добро?

/ брой: 55

автор:Аида Паникян

visibility 451

От едно време се знае, понякога нещата трябва напълно да се объркат, за да се... оправят. Ето например ограниченията, наложени от извънредната ситуация, като с нож отрязаха новините за тежки катастрофи. Явно и автоджигитите се изплашиха и се кротнаха. Засега!

Най-после и държавата осъзна, че кашата в здравеопазването ни е пълна и от нея страдат: първо - пациентите, второ - медиците. Трябваше ли да мине повече от година, за да се разбере, че повечето хора с ревматологични заболявания всеки ден трябва да вземат лекарство на хининова основа, което у нас го няма? Защо преди година останаха глухи за плача и молбите на около 4 хиляди души, за които това е животоподдържащо? (Макар че и днешните им действия не са точно за тези хора!) Защо трябваше френски лекари да открият, че новият коронавирус се лекува доста успешно с подобни лекарства? Защо трябваше бизнесмен да се зарази с COVID-19 и от телевизията да каже с какво се лекува, та здравните власти да забранят износа на хининови лекарства, а болниците да задействат процедура по доставка на друг подобен медикамент? Защо преди повече от 5 години ГЕРБ дадоха на Конституционния съд законодателни промени, които трябваше да ограничат паралелния износ на множество животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, а тогавашният президент да наложи вето под предлог, че се нарушават основни принципи на европейската солидарност?

Днес обаче, когато и България, и Европа са в окото на бурята, наречена пандемия от COVID-19, страната ни повече от всякога има нужда от солидарната подкрепа на ЕС. Твърде малки сме, за да се справим сами! И сега наистина не е време за необмислени действия.

Да, и българските, и чуждите фармацевтични компании обявиха готовност да помагат с най-адекватно противодействащите на вируса лекарства. И все пак: реагирайки както обикновено "на пожар", управниците ни няма ли, гасейки едно огнище, да разпалят друго, по-голямо?

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ