30 Септември 2020сряда05:37 ч.

Да се събудиш с паметта на думите

/ брой: 236

автор:Лъчезар Еленков

visibility 1484

Стихотворенията, които ни предлага Анна Мария Петрова-Гюзелева в новата си книга "...А душата знае", са непривични на пръв поглед за приятелите на българската поезия. Поетесата е родена в град Лом, там, където река Лом се влива в Дунава. И може би тази река, която извира над моето родно село - Горни Лом, днес ме прави съпричастен към поезията на Анна Мария. Но има и още нещо! И точно то е ключът да приема стихотворенията от "...А душата знае" като успех и по-различни от наложените стилове в днешната поезия: поетесата е откровена в диалога със себе си и другите около нея. Тя разкрива живота такъв, какъвто е - многопластов, загадъчен, изпълнен с болка и радост, съмнение и надежда, разочарование и вяра. Тези състояния на сетивата са добре уловени и пренесени върху белия лист. От тях блика гейзерът на познанието за душата на човека. Тази велика и безсмъртна душа! Тя има много имена. И, както казва поетесата, "а душата знае" и кръщава с тези имена и най-малките трепети на чувствата.
Но какво е душата? И дали някой е разгадал докрай нейното обемно присъствие в човека? И нейните простори? И нейните малки завети? И нейните големи тайни?
Тези простори и завети са изпълнили стихосбирката. И ние, които сме подготвени за поезията на Анна Мария, ги откриваме. Те ни носят на крилете си към безкрая. И ни приютяват в топлите си черупки в мигове на умора и студ.
Човечеството постоянно твори поезия, без да съзнава това. И тя би останала незабелязана, ако поетите не я покажат на света. А този свят невинаги я разбира, въпреки че е сътворена от него. Поезията е онова, което не се вижда в реалния живот. Но присъства в дните и нощите на съпротивата ни срещу злото и бездушието.
В поезията на поетесата всичко това го има, макар и на пръв поглед закодирано. В стиховете на Анна Мария няма високомерие, нито трафарет. Има съпричастие! А чувствата са поднесени като на молеща длан.
В стихотворението "Няма те" за пръв път в българската поезия се изгражда ново усещане за обичта ни към майката и нейната закрила:
    Изгубиха те ръцете ми,
        устните,
        очите ми.
    Но ти си в мен,
        в душата ми,
        в сърцето ми, в паметта ми.

В стихотворенията на Анна Мария вали сняг, а е топло. Грее слънце, а е прохладно. Стърже съмнение, а те изпълва доверие. Всичко е изградено на противопоставянето, за да бликне истината.
И необходимото прозрение, че всичко ще бъде наред, ако отчаянието не те залее в зоната на здрача.
Допада ми поезията на Анна Мария. Разбира се, в нея не всичко е съвършено. Поетесата все още някъде се отклонява от същинския си стил. Разрушаването на класическата метрика идва след нейното овладяване. Оригиналният стил се изгражда също от опита на творците преди теб. Но без да се копират дословно. В поезията на Анна Мария няма подражание. И в това е успехът, а също и рискът й. Вярвам, че ще успее в започнатото поетическо дело. И все така ще се откроява сред събратята по перо. Вярвам и пожелавам успех! Защото събужда сетивата с паметта на думите!
 

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ