01 Декември 2021сряда01:57 ч.

Филип Попов: Има консенсус за промени в съдебната власт

автор:Дума

visibility 424

"Успяхме да се обединим около това, че търсим справедливост в съдебната власт. И в центъра на системата на съдебната власт да бъдат поставени законните интереси на гражданите и на стопанските субекти. Защото без тях на практика се обезсмисля битието и на съдебната, и на законодателната, и на изпълнителната власт." Това каза по отношение на преговорите за постигане на коалиционно споразумение в сектор "Правосъдие" Филип Попов, избран за народен представител от "БСП за България", по Bulgaria On Air.

"Време е да се спре с приказките и да се направи нещо реално и прагматично, което ще доведе до усещане у хората за справедливост", категоричен бе той. По думите на Попов на преговорите БСП е призовала за възвръщане на качествения законодателен процес в Народното събрание. По отношение на главния прокурор - промяна в чл. 139 от Закона за от съдебната власт, който разширява компетенциите на главния прокурор, извън определените му по Конституция. На второ място Попов посочи въвеждане на възможност за обжалване на откази за образуване на досъдебни производства, когато сигналите са срещу главния прокурор, срещу административни ръководители на прокуратурата или когато касае полицейско насилие.

"Всички, които бяхме на тези преговори, се обединихме около премахването на специализирания съд и прокуратура", каза още социалистът.

"Това, което предложихме и се прие е, че тя трябва КПКОНПИ да спре да бъде "бухалка", а наистина да бъде институция, която да се бори срещу корупцията. Затова трябва да се фокусира върху двете си основни дейности - отнемане на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Категорично трябва да има промяна в тази комисия", смята Попов.

До консенсус се е стигало и по друга тема, съобщи Попов, касаеща високите такси. "Правосъдната ни система трябва да спре да бъде тази приходна агенция, която е в момента. Тази 4% на такса на практика спира достъпа до правосъдие на много български граждани. Те не могат да си платят тази такса, която е и една от най-високите в Европа. Следва да се разгледат и таксите по административни, търговски дела", коментира той.

"Колегите-преговарящи от другите партии се съгласиха с нашите приоритети в сектор "Правосъдие". Нямаме конституционно мнозинство за промени в Конституцията, но трябва да видим какво спешно можем да направим с мнозинството, което имаме", обобщи Филип Попов.

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ