03 Март 2024неделя18:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой ще поеме кормилото на ЕП?

Очертава се оспорвана битка за председателското място между кандидатите на ЕНП и С&Д

/ брой: 11

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1434

Днес евродепутатите ще определят кой да замени Мартин Шулц на поста председател на Европарламента. Мандатът на ЕП е петгодишен, но ръководните постове в него се заемат за срок от две години и половина. Затова в средата на настоящия мандат се налага изборът на нов председател.
Очертава се изключително оспорвана битка между кандидатите на двете най-големи фракции в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д). От 2004 г. между двете има негласно споразумение, според което си поделят петгодишния мандат на председателя. Първата половина постът се заемаше от социалдемократа Мартин Шулц. По силата на това споразумение би следвало сега за председател да бъде избран представител на ЕНП. От Партията на европейските социалисти обаче категорично заявиха, че ще се борят за поста. Време е основните политически сили да спрат да работят заедно и да създават усещането, че сътрудничейки си, предават интересите на своите избиратели.
Ако надпреварата спечели кандидатът на десните, в техните ръце ще се окажат трите най-важни поста в ЕС - председател на ЕП, председател на ЕК в лицето на Жан-Клод Юнкер, президент на Европейския съвет в лицето на Доналд Туск.
На традиционната си следновогодишна среща с журналисти в София лидерът на ПЕС Сергей Станишев определи като сериозен сблъсъка между социалистите и ЕНП за поста председател на ЕП. "Този сблъсък ще продължи през 2017-а като битка на идеи за промяната на Европа", категоричен бе Станишев.

Правомощията

Председателят на ЕП ръководи цялостната дейност на институцията и на ръководните й органи, както и дебатите в пленарна зала. Той представлява ЕП по всички правни въпроси и в отношенията с други институции. В началото на всяка среща на Европейския съвет председателят на ЕП изразява гледната точка на евродепутатите по въпросите в дневния ред.
След като бюджетът на ЕС се одобри от ЕП, председателят го подписва, като по този начин бюджетът влиза в сила.
Председателят на ЕП и президентът на Съвета подписват всички законодателни актове, приети по обикновената законодателна процедура.

Кандидатите

Борещите се за поста останаха седем, след като Пиерникола Педичини, претендент от Европа на свободата и пряката демокрация, оттегли кандидатурата си на 11 януари. Впечатление прави, че сред кандидатите има и британски представител. Това е Джийн Ламбърт от Зелени/Европейски свободен алианс. Фаворити за поста са кандидатите на двете големи фракции в ЕП - Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Двамата са сънародници - италианците Антонио Таяни и Джани Питела. Питела е настоящият председател на Групата на социалистите и демократите. Кандидатът на Европейска обединена левица/Северна зелена левица Елеонора Форенца е също от Италия. Лауренциу Ребега от Румъния е кандидатът на Европа на нациите и свободата. Белгийката Хелга Стeвeнс е претендентът от Европейски консерватори и реформисти. Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад е кандидатът на Алианса на либералите и демократите.
Заместник-председател на ЕП и бивш еврокомисар, Антонио Таяни е определян като изненадващия победител на първичните избори на ЕНП през декември. 63-годишният италианец спечели 94 гласа още на първия тур. Таяни е бивш офицер от военновъздушните сили на Италия и журналист в обществената телевизия РАИ и вестника "Ил Джорнале". Като еврокомисар по транспорта той е обвиняван за скандала "Дизелгейт", критикуван е и заради близки връзки с бившия италиански премиер Силвио Берлускони.
След като през декември бе преизбран за председател на втората по големина парламентарна група в ЕП, Джани Питела единодушно бе издигнат за кандидат за наследник на Мартин Шулц. 58-годишният Питела има дълга политическа кариера. Още на 21 години е избран в общинския съвет на родния си град Лауриа, а година по-късно вече е член на регионалния съвет на Базиликата. Евродепутат е от 1999 г. В своята реч като кандидат той категорично подчерта, че ще сложи край на настоящата голяма коалиция между десните и левите.

Процедурата

Сайтът на ЕП дава подробна информация за процедурата по избора на председател. Изборът се провежда с тайно гласуване. Депутатите отбелязват кандидата, който предпочитат, върху хартиена бюлетина и поставят един по един своите бюлетини в урни. Процесът се следи от осем преброители, избрани сред депутатите. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател. При гласуването празните и невалидните бюлетини не се вземат предвид при изчисляване на необходимото мнозинство.
Ако при първото гласуване няма победител, същите или други кандидати (според правилата на този етап в избора може да се включат нови кандидати) могат да бъдат номинирани за втори тур на гласуването при същите условия. Ако е необходимо, може да се проведе и трети тур. Ако никой не събере абсолютно мнозинство от гласовете в рамките на три гласувания, двамата кандидати с най-висок брой гласове в третия тур продължават в четвърти тур, където кандидатът, който получи повече гласове, се обявява за председател. В случай на равенство на гласовете по-възрастният кандидат се обявява за победител.
ЕП има 14 заместник-председатели, гласуване за които се провежда след избора на председател. Пак чрез тайно гласуване в сряда евродепутатите ще избират петима квестори - те отговарят за организационни и финансови въпроси, които пряко засягат евродепутатите, например ползване на оборудване или други услуги.

Джани Питела:
Председателят трябва да е пръв сред равни!

"Брекзит"-ът, мигрантската криза, заплахата от тероризъм, въоръжените конфликти пред дверите на Европа и дълго продължаващата икономическа криза сериозно подкопаха основите на тази Европа. Не трябва да се страхуваме от промяната. Европа може да успее, като се върне към това да бъде и да действа като Европа. Европейският парламент ще бъде важният двигател на промяната на тази Европа", убеден е настоящият лидер на Групата на социалистите и демократите Джани Питела.
Той смята, че Европейският съюз се нуждае от ефективен и приобщаващ Европейски парламент, способен да се справи с глобалните предизвикателства. ЕП трябва да може, където е възможно, да предизвиква Еврокомисията и Европейския съвет, за да отговоря своевременно на очакванията на гражданите.
"Този парламент се нуждае от председател, който може да увеличи демократичната енергия на тази институция. Председател, който да действа като гарант срещу популизма, като гарант на политическото достойнство и равното участие в процеса по вземане на решения на всички членове на ЕП и на всички парламентарни групи. Председател, който е пръв сред равни, PRIMUS INTER PARES!", категоричен е Питела.
Като кандидат за ръководния пост на ЕП италианецът има десет конкретни намерения, които смята да осъществи, ако бъде избран. Ето някои от тях:
- Председателският съвет да се превърне във форум за реален, отворен дебат. Питела се зарича да бъде председател, който да приобщава, а не да разделя, да бъде на разположение на всички членове на ЕП, независимо от техните позиции.
- Да се сключи по-амбициозно междуинституционално споразумение, което да гарантира достъп на всички евродепутати до важни документи. Да се засили политическата роля на анкетните комисии, като им се дадат нужните правомощия, за да изпълняват своите задачи.
- До 2019-а да се постигне целта за най-малко 40 процента жени на ръководни постове в администрацията на ЕП. Да се разшири и засили ролята на информационните бюра на ЕП в 28-те страни членки, които да се превърнат в реална платформа за насърчаване на законодателните дейности на евродепутатите в техните избирателни райони.
- С участието на международни институции, неправителствени организации, сдружения и граждани да се създадат форуми на високо международно ниво, които да разискват наболели проблеми като например регулирането на финансовата система.


Евродепутатите избират днес председателя си


Основен конкурент на Джани Питела е кандидатът на ЕНП Антонио Таяни

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 854

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 767

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 747

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 820

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 884

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 824

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ