25 Юли 2021неделя12:47 ч.

Мечетата вегетарианци или Пандата зове за опазване на видовете

Базата в Ченду отглежда световен хит - любимите мечета вегетарианци

/ брой: 156

автор:Савена Злъчкин

visibility 4135

Кое дете, малко или голямо, не си пада по пандите? И понеже настоящата 2010 г. е обявена от ЮНЕСКО за Година на опазване на биоразнообразието, избрахме да посветим тази страница на любимите черно-бели мечета. Освен във филмов герой (сети се за "Кунг-фу панда") самата панда вече е световен символ на защитата и грижата за видовете (сещате се за знаменитата емблема на Фонда за опазване на дивата природа).
Днес гигантската панда е сред най-обожаваните и защитени редки видове на планетата. Тя е една от няколкото животни, които са успели да донесат на естествените си хабитати статута на Място на световното наследство на ЮНЕСКО. Сичуанските резервати за гигантска панда (общо 7 на брой в цялата югозападна китайска провинция) са записани в листата на Местата на световното наследство през 2006 г.

И докато драконът е бил историческата национална емблема на Китай, то в последните десетилетия пандата все по-често се използва като символ на страната. Изображението й кичи юбилейни сребърни, златни и платинени монети. Гигантската панда се тачи като китайско национално богатство. Любимите на много хора по света черно-бели мечета обитават само планините на провинциите Сичуан, Шанси и Гансу. По света има не повече от 1000 броя, а 85 на сто от всички тях са в Сичуан. На китайски Сичуан означава "Небесната страна", което се превежда и като "Страна на изобилието". Чънду е столица на провинция Сичуан. Градската управа на Чънду (четвъртия по население град на Китай) осъзнава ролята си на пазител на този природен дар и се отнася към мисията си с огромно внимание, заделя значителни ресурси за изучаване на пандите, отглеждането им и опита да се съхрани видът в диво състояние.
Най-голямо значение за опазване на вида има Проучвателният център на Чънду за отглеждане на гигантска панда. По-нататък ще го наричаме Базата. Разположена е в северните предградски площи по хълма Футоу на 10 км от центъра на града на площ от 92 акра зеленина. За пандите са построени места за хранене, спални помещения и медицински център. В скоро време се планира Базата да се разшири с още 500 акра - нещо като преходна зона преди реинтеграцията на пандите сред дивата природа. Защото целта на Базата днес е да увеличи броя на гигантските панди, но крайната цел е да започне успешното връщане на мечетата в дивата им естествена среда. Надеждите са усилията на зоолозите да повишат шансовете за съжителство на пандата с човешкия вид.
Базата в Чънду вече приютява значителен брой мечета - над 30 на сто от всички панди по света. Тя е популярно место за китайците и за чуждестранните туристи. Гостите се запознават с навиците и живота на пандата сред дивата природа в среда, близка до естествения им хабитат. Въпреки че принадлежи към разред хищници, 99 на сто от менюто на гигантската панда е бамбукът. Би си похапнала и мед, яйца, риба, гулия, портокали и банани, ако такива се предлагат. Мечето вегетарианец е застрашен вид. През 2007 г. в недиво състояние имало едва 239 в цял Китай и още 27 извън родината. Все по-рядко видът на гигантската панда се среща и в диво състояние заради загубата на естествените хабитати и бракониерство. Днес специален закон наказва безкомпормисно последното. Въпреки че се смята за беззащитно животно, имало е и случаи пандите да нападат хора. Това е ставало, защото са били раздразнени, а не поради някакви ядивни или агресивни намерения. Изобщо пандата си пада малко ленива и обича тишина и спокойствие.
Из парка на Базата се четат табели с надписи като "Обичай ме и не ме безпокой" или "Аз съм национално богатство и не обичам шума". Грижовността на зоолозите е завладяваща и се превръща в заразителен пример за все повече хора да бъдат внимателни с животните като цяло. Китайската информационна агенция информира за раждане на нови мечета, а репортажи от Базата с историите на нейните обитатели често се появяват по международните тв канали. Така разбрахме, че в годината на китайското олимпийско домакинство е имало бейби бум - цели 8 нови "олимпийчета" в Базата.
В годината на основаването си - 1987-а, Базата приютила шест бедстващи животинчета. До 2007 г. тук са се родили 110 пандички. Паркът е огромен, поддържан и красив. Бамбук расте навсякъде, но той не се използва за хранене на животинчетата. Техните бамбукови листа идват всеки ден високо от планините, а специални навеси с капково напояване ги държат пресни дори и по време на летните жеги. Местата за меча забава са построени така, че да се сливат с околната среда. Понеже пандата се размножава трудно, грижите в Базата са почти като за човешки бебета. В началото за размножаване използвали метода на изкуственото осеменяване. Веднъж загубили свободата си, пандите загубвали и интерес към сношения. Изследователите дори пробвали да им прожектират пандово порно (филми със съвкупления на други подобни на тях мечоци), както и да ги подсилват с виагра. Едва напоследък програмите за размножаване дават някакви положителни резултати. Днес учените смятат, че пандите имат сходни модели на размножаване с тези на американската черна мечка. За нормално се смята майката да ражда по едно мече на всеки две години. Пандата достига полова зрялост на възраст между 4-ата и 8-ата си година и може да се възпроизвежда до 20-ата си годишнина. Между март и май женската се разгонва. Само три дни в годината мъжкият има шанс да я осемени. С тази работа се справя набързо - от 30 секунди до 5 минути. Гестационният период също е много относителна величина - продължава от 95 до 160 дни. Новородените са миниатюрни в сравнение с мама - 90 гр и рядко стигат до 130 гр. Ако се случи майката да роди две мечета, изоставя едното. Таткото панда пък е съвсем безхаберен тип - той няма никакъв принос в отглеждане на малкото. За майката се оказва много трудно в началото да обгрижи малкото розово голо, приличащо на мишка, бебе именно поради миниатюрния му размер. А мъникът иска да се храни от 6 до 14 пъти на ден. За малките майчиното мляко е основната храна поне една година. Мечетата започват да придобиват естественото си оцветяване след втората си седмица. То е плод на химичната реакция между козинката му и майчината слюнка. Месец след раждането малкото мече има завършена окраска в черно и бяло. Между 75-ия и 90-ия ден се научава да пълзи и скоро започват игрите с мама - претъркулвания и борби. На една годинка мечетата вече тежат 45 кг, но продължават да живеят с майките си до 18-месечна възраст.
Освен програмата за гигантска панда в Базата на Чънду успешно се развива и програма за репродукция на червена панда и черношиест жерав.

Организираните турове до Резервата на гигантската панда включват и посещения на околни забележителности като Куай Жай Лейн, където гостите отмарят след полета си в китайски чайни, а вечерите са посветени на китайския фолклор; посещение на статуята на Гигантския Буда и храмът Уанян на връх Емей в планината Лешан. Цените на организираните турове средно за 5 дни с включен трансфер от летището варират между $1280 за човек в луксозен 5-звезден хотел и спадат до $540, ако става въпрос за група до 5 души с настаняване в 3-звезден хотел туристическа класа.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ