18 Юни 2021петък12:59 ч.

Между здравето и числата

/ брой: 143

автор:Аида Ованес

visibility 1849

Стотици български деца се борят за живота си. Днес пишем за едно от тях. Още по-потискащи са числата за здравето на всички български деца - увеличава се броят им със злокачествени образувания. Все повече стават децата с наднормено тегло и държавата не предприема почти нищо срещу това. Близо половината тийнейджъри имат емоционални и поведенчески проблем. Обществото ни само чете числата, цъка с език и се пита "Какво поколение ще отгледаме?" И какъв ли имидж на нацията си изграждаме, след като ЦРУ прогнозира детска смъртност, по-висока от миналогодишната?
Вместо да се стреснат, управниците ни намаляват парите за здраве. Ама те щели били да свият административните разходи. Тъй де, като ги свият, срещу всеки пациент ще седи по един обезумял от бюрократщина служител в здравно заведение. А на всички ни е ясно, че орязването на парите няма да е само "за административните разходи", а ще се отрази на работата на лекарите, сестрите, на болниците. Изнервеният лекар може да прави само три неща - или да не е в състояние да върши работата, или да си иска "по други начини" подобаващо възнаграждение за труда, или просто да си потърси друга държава, която да го приеме подобаващо. Здравето на децата ни е застрашено, но не по генетични или физиологични причини, а заради липсата на визия (както се казва по съвременному) за детското здраве.
Ще бъде ли възможно и у нас да се провежда такава здравна политика, че децата в будна кома или децата с рак все по-малко да разчитат на дарителски кампании? Ще бъде ли възможно техните родители да са горди от това, че разчитат на собствената си държава, в чиято хазна внасят данъците и осигуровките си, и че тя е поела своя дял от отговорността за здравето?
Шансовете за положителен отговор на този въпрос застрашително намаляват през последните 11 месеца. Нещо повече: вместо лекарите да се грижат за здравето на нацията, с всеки изминал ден се сблъскват с ново неизпълнено обещание. Или както се казва на чист български: с нова лъжа.
А децата си с лъжи ли да лекуваме? Или да им обясним как да живеят между числата на статистиката и финикийските знаци...

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ