Мозъкът се уморява от определени храни
След анализ на ключови изследвания експерти дават съвети за продукти, чиято употреба ни прави по-тъпи
/ брой: 97
От някои продукти мозъкът се уморява и работи много по-лошо, отколкото би могъл, сочат резултати от анализ на няколко проучвания. Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят, категорични са експерти. Колкото и да е странно, има доста продукти, чиято редовна употреба ни прави по-тъпи - в буквалния смисъл на думата. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо, съветват специалистите.
Изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово или рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Затова е добре да подправяте салатите си със зехтин, а за пърженето е препоръчително да използвате животински мазнини.
Риба тон е шампион сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка, което се смята за неприемливо много.
При храна, пържена във фритюрник, най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. А такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Тогава гответе храната си на скара - печете, задушете, но не пържете, настояват специалисти.
Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната употреба на газирани напитки, сокове и дори чай със захар за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но увеличава риска от възпалителни процеси. Те, от своя страна, водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар, препоръчват експертите.
Според изследователите няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни, заключават учените.