14 Април 2021сряда05:33 ч.

Отбранителна политика по нашенски

/ брой: 168

автор:Васил Попов

visibility 1385

Споходи ни поредната радостна вест откъм ведомство, което кой знае защо все още се определя като министерство на отбраната. Няма нужда от главно "М". От състава на ВМС се снема единствената ни подводница "Слава". Вечна й слава! Както и на последните ни за вечни времена славни подводничари. Нашата субмарина не е торпилирала нито "Варяг", нито "Хамидие", нито нещо друго и слава Богу, че не се е наложило. Но тя беше темел за българския военноморски респект в Черноморието.
Махат я, защото й свършил ресурсът. Не е ясно кой ресурс и много ли е скъпо да се удължи. Нали помните, че по едно време всички изтребители изведнъж останаха на земята заради изтекъл срок на годност на пиропатроните за катапулта и колко дълго се кумиха да купят ли нови заряди за няколко хиляди, или просто да нарежат целите аероплани. Като стана дума и за авиация, от миналата година са отменени скоковете на българските военни парашутисти, защото няма нито един десантен самолет и вертолет. Всичко се мотивира с липсата на средства. По същата причина сега съкращават и още няколко хиляди личен състав. Другарят генерал Аню Ангелов, шеф на военното ведомство, очевидно владее подхода на другаря Сталин за премахването на нещо, което създава проблеми, било то подводница, самолет, човек.
Всъщност да приемем ли липсата на средства като приемливо оправдание за затриването на отбранителната способност на страната? Не е логично. България е на второ място в ЕС по размер на военния бюджет като процент от вътрешния брутен продукт. Защо не сме на второ място по военна мощ? В абсолютни числа това са два милиарда. Че парите ги има и се отпускат за отбраната е ясно и прозрачно. От култура, наука, образование, здравеопазване, социални дейности и откъдето щете, се реже поголовно. От военния бюджет не. Всичко това е ясно. Къде потъват тези пари обаче е секретно.
Не купуваме нови оръжия и техника. Няма пари. Не строим съвременни военни бази (да не казваме казарми), полигони, съоръжения и инфраструктура. Няма пари. Не оборудваме поделенията си с колективни и индивидуални защитни средства, за да създадем войника на бъдещето. Няма пари. Закрихме военната наука, развойна дейност, оръжейно производство. Тук "няма пари" е най-нелогично, защото от тях идваха много, много пари. Сега няма да повдигаме вечния въпрос за средствата от военни имоти, снети въоръжения и техника и пр. Сега питаме конкретно за харченето на бюджетните средства. Не са малко и не могат да се осчетоводят само с мисиите зад граница, които впрочем нямат връзка с националната ни отбрана.
Този много сериозен въпрос не е предмет на малък коментар, а на по-дълбок анализ. За целта обаче е необходима прозрачност. А тя може да се постигне след широка обществена дискусия и ако е нужно - след строги проверки. 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ