14 Април 2021сряда05:11 ч.

Пълно безсилие и черен хумор

/ брой: 286

автор:Манол Тенчев

visibility 1212

Напоследък почти всяка сутрин започнахме да се събуждаме с абсолютно еднотипни, звучащи доста дразнещо, но и доста стряскащо новини. Сякаш електронните медии повтарят вчерашните или онзиденшните си емисии. И тази нощ пак са били опожарявани автомобили. Текстовете са равнодушно еднакви. Различни са само кварталите и бройките подпалени коли. Личната драма на потърпевшите като че ли се превръща единствено в поредната суха статистика. Суха, но изключително нелицеприятна за столичната ни полиция. Точно за две седмици бяха умишлено подпалени вече 29 автомобила на граждани.
Отначало вътрешният ни министър използва инцидентите, за да се появи отново пред медиите. В изцяло оптимистични краски Цветанов взе да обяснява колко бързо щели да бъдат заловени извършителите. След това започна да разяснява по колко версии се работи и ние започнахме да ги броим - действие на пироман, застрахователни измамници и нечист бизнес за осигуряване на платени паркоместа. След това министърът се похвали със задържан, после обяви, че МВР наблюдавало двама заподозрени... А през това време колите пламваха една след друга като коледни елхи.
Накрая Цветанов обяви разкриването на извършителите като основен приоритет на СДВР и обясни, че "МВР полага максимални усилия за справяне със ситуацията". Столичните полицаи от своя страна започнаха да сравняват почерците на подпалвачите и стигнаха до извода, че били различни. И така, докато подпалвачите започнаха да се придвижват от кварталите към центъра. Накрая пламнаха и три коли съвсем близо до СДВР, но извършителят пак си остана неизвестен. Май ще трябва тия подпалвачи да започнат да действат и на паркинга пред МВР в София, за да се събудят министърът и цялото политическо ръководство на министерството.
Така както е тръгнало, май ще се наложи собствениците да си направят опълчение и сами да охраняват собствеността си. Да, ама тогава защо като данъкоплатци издържат МВР, чийто бюджет расте с темпове, непознати за всички останали дейности, министерства и ведомства? За всеки средно интелигентен човек вече е ясно, че има ръст на битовата престъпност и спад в разкриваемостта. Това поставя под съмнение не само статистиката на МВР, но и волята и способността на политическото му ръководство да се противопостави на тези престъпления. На този фон бодряшките изявления на министър Цветанов звучат като неуместни прояви на черен хумор.
Затова се налага да му кажем и ние някои неща на г-н министъра. Не е важно само на хартия да се произвеждат национални стратегии за превенция и ограничаване на престъпността. Важното е да се работи професионално и да се постига резултат. В противен случай премиерът да започне най-после да изпълнява многократно даваните обещания: "Министрите, които не си вършат работата - вън!".   
  
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ