07 Април 2020вторник17:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

В Киев посрещнаха освободените украинци

ГЛОБУС

Пиу-пиу...

Нищо няма да смени генералната линия - продължаване на военния конфликт в Украйна на всяка цена

/ брой: 178

visibility 1043

Игор Перминов

Когато след преместването със семейството ми в България по-малкият ми син тръгна на училище, съучениците му постоянно го питаха: "А при вас в Украйна още ли се чува пиу-пиу?". Сред руските или украинските ученици това би звучало като "паф-паф". Така казват децата, когато си играят на война. Отдавна не ми се е случвало да виждам как украински деца си "играят на война". Те живеят в условия на война, така че за какви "игри" да говорим. При това не само в Донбас, както си мислят в Европа. Войната, така или иначе, засегна всички региони на страната. За съжаление, именно така - "пиу-пиу или "паф-паф" - възприемат украинските събития и в повечето съседни страни. Това обаче далеч не е единствената заблуда по отношение на "украинската криза", продължаваща почти шест години.

Руските и украинските медии са пълни с победни заглавия, възпяващи "историческото събитие" - размяната на пленници между Русия и Украйна. Екипът на новоизбрания украински президент Зеленски пресмята процентите на ръста на рейтинга на популярността на последния. Един от инициаторите на размяната, кумът на Владимир Путин - Виктор Медвечук, също се радва на увеличението на точките в собствения му политически актив. Целият свят ръкопляска на "миротворците". Всички са доволни, всички могат да бъдат свободни... Тук обаче има няколко нюанса. Ще спомена само два от тях.

Украинци за... украинци

От 35, по-точно - 34, изпратени от Украйна в Русия пленници (един от фигурантите в списъка украинската страна отказа да върне), само 12 са граждани на Руската федерация. Останалите имат украински паспорти и, на практика, се превърнаха в бежанци... Ето какво написа във фейсбук мой стар приятел, харковчанин, прекарал зад решетките срок за "антиукраинска дейност", Виктор Старчиков:

"Когато се прави размяна, се появява усещане за радост, която веднага се сменя с лека тъга. Защото едни се връщат вкъщи, където ги очаква семейството им, приятелите им, помощта на държавата и всичко останало. Други отиват на заточение, лишавайки се от възможността да живеят заедно със семейството си на родна земя".

И проблемът тук не е само в това, че освободените от украинските затвори хора няма скоро да се срещнат със семействата си. Статутът на пребиваването им на територията на Русия е ограничен, в съответствие със закона, на три месеца, не повече. Нереално е да се оформят за това време документите без "висока" помощ или големи финансови средства. Ясно е, че бившите затворници едва ли имат много пари. Открит е въпросът дали властите ще им окажат помощ. Списъкът на хората, избягали в Русия, а след това изгонени обратно в Украйна, съвсем не е малък. Попадайки там, в "топлите прегръдки" на местните специални служби, те имат само два пътя. Или да се върнат зад решетките, или да изберат съдбата на безплатни информатори на СБУ (украинската служба за сигурност), отработвайки свободата си.

През последните години наистина огромен брой украинци бяха принудени да напуснат родината си, в това число и по политически причини. Повечето "политически" бежанци хукнаха именно към съседната Руска федерация. Но пък "най-хлебните места" в приютилата ги Русия бързо бяха превзети от политиканстващите бегълци, които до неотдавна публично призоваваха да се откажем от сътрудничество със северния съсед, от пребоядисали се ултрадесни украински националисти и от откровени авантюристи.

Разбира се, на първо време освободените от затворите ще бъдат желани гости във федералните телевизии, на тях ще им съчувстват ще искат интервюта. Информационният повод обаче ще се изчерпи за някоя и друга седмица, а после... Много такива "спасени души" се скитат по руските простори без средства за съществуване. А колко бяха депортирани обратно в Украйна, където ги очакваха затворническите килии, дълги затворнически срокове, или незавидната участ на извънщатни сътрудници на украинските специални служби...

Пиар, реклама и статут на миротворец

Другият "нюанс" е в това, че играта на "размяна" няма да спре с това. Съвсем до неотдавна в Украйна бе популярна схемата, за която на мен, откровеничейки, ми разказа един високопоставен деец на украинската власт: "...на нас ни е много изгодно да изпращаме в затвора хора, дори и без очевидни за това основания. Ако човекът е сериозен, за него внасят съдебен паричен депозит. Разбира се, човекът не чака съда, а бяга от страната. Парите отиват в бюджета. А и ни едно, т. нар. съгласуване, не е безплатно. Така че все нещичко влиза и в джоба на "скромните труженици" на изправителните учреждения, СБУ и други структури...".

Разбира се, при подобни гръмки размени на пленници не можеш да припечелиш пари. Но пък можеш да получиш нещо много по-голямо - пиар, реклама, статут на миротворец и спасител! Всичко това струва много скъпо!

А, войната? Войната продължава. Мирните райони на Донбас са подложени на още по-мощна стрелба. Отново загиват хора. По улиците на украински градове се разхождат беснеещи тълпи от "ветерани на АТО", които ги убедиха, че те са най-най-истинските патриоти, и сега всичко им е позволено. Да убиват, да грабят, да насилват... Млади момчета, усетили вкуса на кръвта, след като повоюваха в Донбас, изкарват агресията си върху своите близки, случайни минувачи, посягат и на себе си. В същото време страната е препълнена с оръжие и боеприпаси. От време на време горят оръжейни складове и само тези, които са ги подпалили, знаят колко пушки и гранати са се взривили и са били унищожени, а колко - банално разграбени...

Кой иска земя? Голяма разпродажба!

Често чувам - в Украйна има нов президент и нова власт, сега всичко ще бъде друго. Да, големите транснационални компании - истинските управители на света - решиха да поставят начело на Украйна нови хора. Петро Порошенко и подгласниците му така се увлякоха да грабят собствената си страна, че започнаха да игнорират директивите на началниците си. Новите марионетки са по-управляеми и нямат такъв колосален антирейтинг и вот на недоверие от страна на народа, като предшествениците им. Владимир Зеленски и екипът му разгърнаха активна дейност за провеждането на реформи, чиято единствена цел е приемането на закони, позволяващи да се разпродава земята на Украйна. Всичко е просто, като училищна задача. Всъщност в страната вече и няма какво друго да се продава, освен собствената земя.

Има обаче и втора стратегическа задача - да се запази постоянното огнище на напрежение по границата с Руската федерация. Така че никакви шумно рекламирани "размени на пленници", никакво смекчаване на реториката на украинската власт няма да сменят генералната линия - продължаване на военния конфликт на всяка цена.

Нито появяването на нови имена - Зеленски, Разумков и компания, нито връщането в страната на олигарха беглец Коломойски, нито запазването на поста министър на вътрешните работи на Арсен Аваков, когото хора, наясно с този въпрос, наричат "гледача" на международната мафия, нищо няма да промени общата концепция, натрапена на Украйна. Остана да се направи последното - да се разпродаде самата земя, да се лишат украинците от последното - от земята под краката им, а значи - от надеждата за по-добри времена. Когато този процес бъде завършен, ще може уверено да се каже: Украйна повече я няма. Забравете.

А засега "пиу-пиу". Оръжия, бомби и идиоти, готови да стрелят, има предостатъчно. Войната продължава под съпровода на рекламния атракцион "размяна на пленници". Ще разменят едни украинци срещу други. Едни украинци ще стрелят срещу други. И така, докато новите собственици на тези територии не застроят цялото пространство с ядрени гробници (първата вече се изгражда в зоната на Чернобилската катастрофа), с циментови заводи и други вредни производства. Една истинска "зона на отчуждаване"...

И война - до победен край. Край на собствения народ.

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1332

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1211

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ