Правят стандарт и за пълнозърнестия хляб
Още от септември той ще влезе като храна в училищата, детските градини и социалните домове, прогнозират от бранша
/ брой: 85
Предстои създаването на работна група, която да изработи стандарт за пълнозърнестия пшеничен хляб. Това научи ДУМА от председателя на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Той ще бъде част от групата хлябове, които се произвеждат под стандарта "България" и са с наименования: "Бял", "Добруджа"и "Типов". Тези хлябове се произвеждат под абсолютен контрол, като наблюдението започва още от нивата и стига до трапезата, обясни Кукушева. Към тази група пшенични хлябове ще прибавим още един - "Пълнозърнест", съобщи тя.
Хлябът по стандарт "България", по изменение на наредба 9, която касае здравословното хранене на децата, ще се предлага задължително в училищата, детските градини и социалните домове. Това ще касае изцяло и обществените поръчки, каза Кукушева.
По думите й всеки момент се очаква работната група да бъде сформирана и да заработи. Нейното тръгване било отложено заради голямата натовареност по празниците. Групата ще включва експерти от бранша и представители на Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на земеделието и храните. Кукушева прогнозира, че изготвянето на стандарта за пълнозърнест хляб може да стане в рамките на месец-месец и половина. При всички случаи ще сме готови преди лятната ваканция, каза Кукушева. Тя съобщи, че пълнозърнестият хляб, произведен по стандарт "България", още от септември ще влезе в училищата, детските градини и социалните домове.
Българинът яде основно пшенични хлябове "Бял", "Добруджа и "Типов" по стандарт "България". Интересът към всякакви други хлябове е по-скоро инцидентен. Ние сме част от Средиземноморския басейн и е нормално организмите ни да имат ензими за разграждане на пшенични храни, обясни Кукушева.
Пълнозърнестият хляб е сред най-ценните храни. Пълнозърнест е онзи хляб, за направата на който е използвано брашно с всички части на зърното. Потреблението на здравословни видове хляб, сред които е и пълнозърнестият, нараства през последните години.